Interview met Roger van Damme
bedenker concept Désirée

“Ik ben een man van fantasieën, alles draait bij mij om creëren. Zoeken naar details en perfectionisme. Als ik mijn dessertborden zie, probeer ik ze spectaculair te maken. Ik ben opgegroeid met het besef dat ik altijd iets voor mezelf wou beginnen. Het bloemschikken en het opmaken van dessertborden was voor mij het begin van de creatie van mijn eigen identiteit. Zo leerde ik mezelf te uiten en ontdekken via mijn culinaire creaties”

Roger van Damme

Wereldwijd werd je verkozen tot ‘Best Pastry Chef of the world’, dat schept nogal wat verwachtingen. Hoe perfect ben je in het echte leven?

Dat valt wel mee hoor. Niemand is perfect. Ik denk dat ik voor mezelf niet perfect ben in het echte leven, maar ik zal proberen om een team te coachen naar een hoger niveau dan datgene dat ik zelf heb kunnen behalen. Als je een merk aan het opbouwen bent, moet je streven naar perfectie. Iedere dag weer opnieuw, en in alle mogelijke opzichten.

Waar vind je inspiratie voor je creativiteit?

Op verschillende vlakken. Van het bezoeken van een frituur tot de vele buitenlandse trips waar ik geïnspireerd word door natuur, architectuur, cultuur en streetfood. Daarnaast zetten heel wat collega’s mij aan om creatief te zijn. Dit kan gaan van een goede broodbakker tot een goede patissier, tot zelfs bepaalde CEO’s van topbedrijven waar ik naar opkijk.

Hoe betrokken ben je zelf bij de ontwikkeling van de nieuwe Désirée producten?

Alles wat verkocht zal worden in Désirée heb ik mee ontwikkeld. Ik wil er dan ook volledig kunnen achterstaan dat het een product is dat Désirée waardig is en mensen er gelukkig van worden.

“Ik ben zeer gelovig en probeer op vakantie altijd een oude kerk te vinden om een kaarsje aan te steken.”

De filosofie van Désirée is gebaseerd op een droom waarbij je jouw carrière wil eindigen hoe je deze ook bent gestart. Met pannenkoeken, wafels en andere lekkernijen. In hoeverre leef je zelf volgens deze filosofie?

Wat ik heb geleerd, is dat tijd een extreem belangrijk aspect is in het creëren van een nieuw merk. Ik sta er zelf dagelijks van te kijken dat iets waar ik 100% achtersta, een aantal maanden later ook vorm krijgt. Maar belangrijk daarbij is te beseffen dat het nog eens verbeterd kan worden. Mijn gouden raad is hier als je start met ondernemen: begin klein en groei rustig maar gestaag naar de perfectie toe ook al zijn jouw eigen ambities zeer groot.

Hoe belangrijk is kleur en smaak voor jou persoonlijk?

Beiden zijn zowat de belangrijkste kernwoorden van mijn leven. Dagelijks word ik op de proef gesteld door geuren, smaken en kleuren. Kleuren zijn voor mij heel bepalend en spreken vaak de smaak uit van het product. Zoals roze staat voor romantiek en zoet. Bruin associeer ik met chocolade en bitter. Geel omschrijf ik als subtiel zoet en groen als zuur.

Wat is voor jou de ultieme manier om te ontspannen?

Ontspannen is voor mij het moeilijkste wat er in mijn leven is. Ik zoek vaak naar ontspanning, maar kan deze niet altijd vinden. Wanneer ik ontspanning heb gevonden, zal het midden in de natuur zijn. Ik hou zelf van fietsen, wandelen, muziek spelen, en mij laten omringen door vrienden en familie. Door te ontspannen kom ik plots op nieuwe ideeën, dit zijn vaak de beste ideeën omdat je dan met een frisse geest kan er over na denken.

Wat is je favoriete vakantiebestemming?

Door de jaren heen heb ik heel veel gereisd en zo de wereld kunnen ontdekken. Het werd me snel duidelijk dat Azië één van mijn favoriete bestemmingen was. Voor mij is het een plaats waar kwaliteit en discipline hand in hand gaan. De gastvrijheid en de service gaf mij het inzicht dat je voor een kwalitatief product veel creativiteit, fijne handen en liefde nodig hebt. Ook Spanje is een van mijn favorieten omdat ik daar heel veel culinaire ontdekkingen heb gedaan. Het is een land waar je eveneens een enorme gastvrijheid ziet en het is eigenlijk het mekka van culinair talent. Ik heb het geluk gehad om daar in de beste restaurants van de wereld te mogen meewerken.  Tijdens mijn reis maak ik altijd even tijd om een oude kerk op te zoeken om een kaarsje op te steken. Ik geloof er in dat het geluk brengt.

Wat is je favoriete wereldstad?

Barcelona. Daar ben ik mijn hart verloren. Voor mij is het eigenlijk een stukje groot Antwerpen, waar strand, cultuur, architectuur, sport en vriendelijkheid centraal staan. Ik hou ervan hoe iedereen in Barcelona een eigen stijl heeft. Naast vertoeven in de stad, houd ik ervan om langs het strand te wandelen of buiten Barcelona de natuur te ontdekken. Ook Ibiza is een plaats waar ik vaak vertoef in de zomermaanden. Hier kan ik toch een stukje rust vinden en dat vooral door de leuke restaurantjes en de ongedwongen sfeer.

Hoe belangrijk is je uiterlijk voor je?

Mijn uiterlijk is belangrijk voor mezelf maar ik zal er altijd over twijfelen. Ik hecht veel belang aan nette kledij en het volgen van de modetrends van dit moment.

Ik houd niet van mensen die…

Hun afspraken niet nakomen en geen discipline hebben. Dit zijn voor mij belangrijke waarden voor een goede verstandhouding.

Je positieve karaktereigenschappen…

Ik ben een dromer met zin voor creativiteit, veel optimisme en levensvreugde. Ik deel graag mijn kennis met andere mensen. Ondernemen is voor mij het woord letterlijk en figuurlijk nemen. Creëren, zoeken, grenzen verleggen. Altijd iets nieuws in de markt willen brengen wat tot in de puntjes toe verzorgd is.

Je niet zo positieve karaktereigenschappen…

Ongeduldigheid en opvliegendheid is wel eens aan de orde (lacht). Alhoewel ik door de jaren heen rustiger ben geworden en geen explosieve beslissingen meer maak. Want daar heb ik in het verleden al spijt van gehad.

Mensen die je bewondert…

Ik kijk op naar mensen die iets bereikt hebben in hun leven. Als artiest heb ik altijd opgekeken naar Celine Dion. Deze dame heeft een enorm charisma. In de sportwereld heb ik altijd opgekeken naar Johan Cruyff en dan vooral hoe hij grensverleggend was. De Spaanse chef Ferran Adrià deed dan weer mijn culinaire brains helemaal openbloeien. Ik bewonder mensen die dromen waar maken en een duidelijke visie en focus hebben.

Noem een gebeurtenis die je leven heeft veranderd?

De geboorte van mijn kinderen. Dat is iets heel speciaals. Je krijgt iets en weet niet hoe ze er gaan uitzien of wat ze zullen worden. Enkel dat je er vanaf het eerste moment moet van houden en liefhebben. Veel dingen in je leven kun je gaandeweg veranderen, maar het krijgen en de ontwikkeling van een kind niet.

Je persoonlijke favoriete Désirée product: je mag er maar één uitkiezen…

De Désirée geurkaars “Macaron”. Deze zijn binnenkort beschikbaar op onze webshop. Voor mij is dit een geur die Désirée volledig omschrijft. De kaars geurt naar de bekende en zo geliefde geur van tijdens het bakken. Deze heb ik omgezet naar geuren van amandel, vanille, bloemen en suiker, en samen geven ze dezelfde ervaring en geursensatie als de smaak van een macaron.

Waar zie jij Désirée over 5 of 10 jaar?

Mijn ambities zijn erg hoog. Een droom zou zijn om Désirée in verschillende locaties en landen te kunnen lanceren. Het is voor mij persoonlijk belangrijk dat ik mijn doelen onrealistisch hoog leg. Zo is mijn drive om aan het succes van Désirée te werken nog groter. Stel je voor dat ik over enkele jaren in Barcelona of Madrid een Désirée wafel kan proeven.

Wat mag iemand in de toekomst van Désirée nog verwachten?

Een beleving van zoete lekkernijen waar ik altijd van gedroomd heb. Trotse Belgische klassiekers zoals Brusselse en Luikse wafels, pannenkoeken, klassieke taarten, ijsjes, High-Tea,…

Het gaat daarbij ook om een gevoel dat ik bij de mensen wil losmaken wanneer ze zich bevinden in de zoete wereld van Désirée. Voor mij moet Désirée romantiek zijn, maar ook kindvriendelijk, verwennerij en ontspanning. Iedereen, van elke leeftijd, moet bij Désirée iets kunnen vinden wat hij of zij zich levenslang zal herinneren. De bedoeling is om van Désirée een icoon te maken. Ondertussen heb ik het gevoel dat met dit project een nieuwe baby geboren is. Deze baby dacht ik snel groot te brengen, maar nu merk ik dat ook deze baby eerst moest leren kruipen vooraleer ze nu langzaam begint te stappen. Na een weg van 2 jaar creëren begin ik een verhaal te zien waar ik zelf in geloof en onder de indruk van ben. Dit door het werken met een fantastisch team dat dezelfde filosofie heeft om van Désirée een sterk merk te maken. Samen met een fantastisch team werk ik al twee jaar aan dit project en het doet me echt deugd te zien dat we nu langzaam de eerste realisaties met het grote publiek kunnen delen. Zo is onze prachtige ijskar de allereerste trots van Désirée en kan u ondertussen onze foodtrucks al boeken voor uw feesten of events.

Staat er nog iets op je bucket list?

Ik heb nog wel een paar dingen op mijn lijstje staan. Vooral reizen naar landen zoals Alaska, Vietnam en Argentinië. Deze landen zou ik graag nog een bezoek brengen.

Wat hoop je dat mensen zich gaan herinneren van jou?

Voor mij is het niet zo belangrijk wat mensen van mij persoonlijk denken . Wat ik wel leuk zou vinden, is dat mensen Désirée doorheen de jaren zullen blijven bezoeken. En vooral als ze het bezoek zouden doorgeven aan hun kinderen en kleinkinderen Zo blijft Désirée bestaan als een zoet walhalla voor iedereen.

Afsluiten doen we graag met “een positieve noot”

Ik ben heel veel mensen dankbaar om mij de kans te geven en om in mij te blijven geloven. Zo heb ik een droom als deze kunnen verwezenlijken. Door de jaren heen ben ik erachter gekomen dat je nooit iets alleen kunt.

 

Foto’s door Mike Steegmans